Beeldende kunst

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/6″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][icon_text box_type=”normal” icon_pack=”font_awesome” icon=”fa-leaf” icon_type=”circle” icon_position=”top” icon_size=”fa-2x” use_custom_icon_size=”no” title=”Beeldende kunst”][vc_column_text]In 2008 startte Staatslieden Art Community met kunst- en cultuurprojecten. De staat van de publieke ruimte in de Staatsliedenbuurt was op zijn minst achterstallig te noemen. Daarom werd besloten om op zoek te gaan naar een beeldend icoon dat kon worden ingezet om interventies te doen.
Verborgen in de struiken werd een standbeeld gevonden, van J.P. Troelstra. Dit standbeeld is ooit gemaakt door de Utrechtse beeldhouwer Joop Hekman en onthuld in 1954 toen de wijk in gebruik werd genomen. Staatslieden Art Community heeft het beeld van de sokkel gelicht en er 4 replica’s van polyester van gemaakt. De replica’s hebben op verschillende locaties in de wijk met een wisselend ‘imago’ de visuele kwaliteit van de omgeving verhoogd, of als visueel commentaar gediend om aandacht te vragen voor de achterstallige staat van onderhoud. In de loop der jaren zijn meerdere beelden in de openbare ruimte gerealiseerd, die vrijwel altijd een poëtische of becommentariërende inhoud hebben.

Het Verdwenen Beeld
Inmiddels is er al een en ander verschenen in het Algemeen Dagblad Utrecht over Het Verdwenen Beeld. Op het schoolplein van de Prof. Dr. G. Van der Leeuwschool stond in de jaren vijftig een manshoog beeld van een vader, moeder en vier kinderen. Het beeld representeerde het toenmalige ideaalbeeld van het gezin als hoeksteen van de samenleving en is gemaakt door Han Hulsbergen (Hengelo 1901 – 1989 Blaricum). Ook fungeerde het jarenlang als kenmerkende achtergrond voor de jaarlijkse klassenfoto’s van de school. Plotseling verdween het beeld op mysterieuze wijze en weet nog steeds niemand waar het gebleven is. Staatslieden Art Community besloot het beeld terug te laten komen in de wijk, aangezien het een driedubbele betekenis heeft.

In 2013 zette SAC zelf een kunstwerk neer in de Staatsliedenbuurt, een grote rode mond, gemaakt door kunstenaar Ad Jenner. Nog geen drie dagen stond het beeld op zijn plek, waarna het verdween. Het is nog steeds spoorloos. In december 2014 werd een lichtsculptuur genaamd ‘Vesica Piscis’ geplaatst op de groenstrook bij de Talmalaan, wat door onverwachte technische mankementen is weggehaald door SAC. De derde ‘betekenis’ van het beeld is het verdwenen ideaalbeeld van het gezin als hoeksteen van de samenleving.

Kunstenaar Rik Berkhout heeft in een samenwerking met SAC een interpretatie gemaakt van het oorspronkelijke beeld van Han Hulsbergen, met een knipoog naar het verleden. Het Verdwenen Beeld is tijdens minifestival ST-ART! op 6 september onthuld door Rik Berkhout en buurtbewoner Charles Chamboné, die eerder is geïnterviewd door het AD over zijn zoektocht naar het beeld. Met de terugkomst van het beeld en het wellicht toepasselijke gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’, hopen we op een langdurige aanwezigheid van Het Verdwenen Beeld in de Staatsliedenbuurt!

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” position=”center” width_in_percentages=”” down=”30px”][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”17354,17356,17355″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”3″ grayscale=”no” choose_frame=”default” images_space=”gallery_with_space”][vc_separator type=”transparent” position=”center” color=”” transparency=”” thickness=”” width=”” width_in_percentages=”” up=”” down=”30px”][vc_column_text]Billboards DaDaDa
In 2008 is Staatslieden Art Community begonnen met het plaatsen van billboards op de twee blinde flatwanden aan de Draaiweg. Sinds die tijd zijn er wisselend beeltenissen te zien geweest die verband hielden met de jaarthema’s of gaven ze een visueel commentaar op de omgeving. Voor de nieuwe verbeeldingen zijn de thema’s solidariteit en de kunststroming Dada als uitgangspunt genomen. De ontwerpers van Studio AIRPORT, die ook gevestigd zijn in hetzelfde pand als Staatslieden Art Community, hebben de ontwerpen van de billboards gemaakt.

Daarvoor zijn twee schetsontwerpen voorgesteld aan buurtbewoners uit de directe omgeving van de billboards, zodat zij een keuze konden maken voor het concept dat ze het beste vonden. Na inventarisatie en overleg met een aantal buurtbewoners is de keuze is gevallen op het tweede ontwerp:
Twee mensen tegenover elkaar, die elkaar willen begrijpen, maar er lijkt iets in de weg te staan. Is dat obstakel niet vaak een luchtbel? Met een speldenprik te verwijderen?

DaDaDa is onthuld tijdens ST-ART! op 6 september in samenwerking met het USAC Stuntteam. In de zomer van volgend jaar wordt opnieuw een peiling gehouden onder buurtbewoners zodat kan worden uitgesproken wat er moet gebeuren met de billboards, maar ook het witte billboard met het witte Troelstra-beeld en de Troelstra-beelden op de rotonde van de Talmalaan.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” position=”center” color=”” transparency=”” thickness=”” width=”” width_in_percentages=”” up=”” down=”30px”][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”17329,17341″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” images_space=”gallery_with_space” img_size=”400×200″][vc_separator type=”transparent” position=”center” color=”” transparency=”” thickness=”” width=”” width_in_percentages=”” up=”” down=”30px”][vc_column_text]De Vreemdelingen

Op de rotonde van de Talmalaan zijn tijdens het Uitfeest de nieuwe Troelstra-beelden onthuld. Ze heten: De Vreemdelingen.
Wie zijn deze figuren? Wat doen ze hier? In april tot en met juni 2016 worden deze vragen pas beantwoord.
Leerlingen van basisschool De Fakkel en de Dr. Bosschool hebben de opdracht gekregen schetsontwerpen te maken voor een nieuwe beschildering van de beelden. Hiervoor was het uitgangspunt: wat is solidariteit? De leerlingen hebben gezocht naar bestaande beelden over solidariteit en hebben zelf beelden gemaakt. Deze zijn geëxposeerd tijdens het Uitfeest, in het pand van Staatslieden Art Community. Kunstenaars van Staatslieden Art Community hebben de ontwerpen van de leerlingen gebruikt als inspiratie voor de nieuwe beschildering. Frank Buitendorp heeft de ontwerpen uitgevoerd.

In de lente van 2016 zullen De Vreemdelingen een rol spelen in een beeldend-theaterproject met de basisscholen.[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” position=”center” color=”” transparency=”” thickness=”” width=”” width_in_percentages=”” up=”” down=”30px”][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”17359,17358,17357″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”3″ grayscale=”no” choose_frame=”default” images_space=”gallery_with_space” img_size=”400×300″][vc_separator type=”transparent” position=”center” color=”” transparency=”” thickness=”” width=”” width_in_percentages=”” up=”” down=”30px”][vc_column_text]


Klik hier om foto’s te bekijken van de kunstroute van 2015

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *