Archief

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

2011/2012 – De Neus;
alle neuzen dezelfde kant op

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][vc_single_image image=”16570″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” qode_css_animation=”” transition_delay=”” img_size=”medium”][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

–  Billboard, 29 april 2012

–  Staatslieden Vooraan, 29 april 2012

–  Buurtboek ‘Thuis’

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Billboard, 29 april 2012

Voor het kunstwerk Stel dat wij niezen zijn buurtbewoners gevraagd om neuzen te fotograferen. Ruim 400 foto’s kwamen binnen van buren, huisdieren en voorwerpen. De geportretteerde neuzen zijn een collectief kunstwerk geworden, in de vorm van een compositie op een billboard dat is samengesteld door kunstenaar Paul Balk. Stel dat wij niezen werd op 29 april 2012 onthult en was een jaar te bewonderen op de hoek waar de Draaiweg en Nolenslaan elkaar kruisen. Elk jaar wordt er een nieuw billboard ontworpen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Staatslieden Vooraan, 29 april 2012

Op zondag 29 april vond het evenement ‘Staatslieden Vooraan’ plaats, georganiseerd voor en door de bewoners van de Staatsliedenbuurt. Een gezellige dag vol met kunst en live muziek in de tuin en ateliers van de voormalig kloosterschool GS2. Deze dag werd ook het kunstwerk ‘Stel dat wij niezen’ feestelijk geopend en vond de boekpresentatie van het prachtige fotoboek Thuis plaats (een overzicht van de Staatsliedenbuurt van 1954 t/m 2010).

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Buurtboek ‘Thuis’

Een aantal jaren werkte documentair fotograaf Lotte Sprengers  aan het fotoboek Thuis over de Staatsliedenbuurt. Een kunstzinnig maar ook historisch document die de Staatsliedenbuurt representeert vanaf 1954. Naast het beeldende verslag zijn er interviews met bewoners in te lezen. Thuis is geschonken aan ieder huishouden in de Staatsliedenbuurt.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

2012/2013 – De Mond;
voertuig van de mening

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][vc_single_image image=”16581″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” qode_css_animation=”” transition_delay=”” img_size=”medium”][vc_empty_space height=”32px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

–  Staatsliedenbuurt gaat Jong, Jonger, Jongst, 28 oktober 2012 
–  Onthulling muurschildering Nolenslaan

–  Buurtwandeling, tweede pinksterdag 2013

–  Wijkoptocht, 21 juni 2013

–  Weekend van de Mond, 22/23 juni 2013

–  Tentoonstelling van ‘Oral Lore’

–  Locatietheater voorstelling ‘Monddood’

–  Concert La Boutique Fantastique, 4 november 2013

–  Workshops educatietraject

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Staatsliedenbuurt gaat Jong, Jonger, Jongst, 28 oktober 2012

Tijdens culturele zondag (28 oktober 2012) organiseerde de Staatslieden Art Community een gevarieerd kunst en cultuurprogramma in de Sint Josephkerk. Nadat de muurschildering op de Nolenslaan feestelijk was geopend werd deze middag het nieuwe seizoen ‘De Mond; voertuig van de mening’ ingeluid. Bezoekers genoten onder andere van poëzie van buurtbewoners en leerlingen van basisscholen, een compositie van Paul Bruinen voor orgel en stem en een optreden van Utrechtse cabaretier Jeroen van Merwijk.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Onthulling muurschildering Nolenslaan

Kinderen en kunstenaars uit de buurt hebben samen een muurschildering gemaakt op de hoek van Nolenslaan en Samuel van Houtenstraat. Leerlingen van de basisscholen Dr.Bosschool en De Fakkel zijn daarvoor aan de slag gegaan met eigen ontwerpen, waarvan er één uitgekozen is door een commissie van kinderen en professionals om definitief op de muur te schilderen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Buurtwandeling, tweede pinksterdag 2013

Op tweede Pinksterdag organiseerde de Staatslieden Art Community een wandeling voor buurtbewoners en andere belangstellende door een deel van Tuinwijk en de Staatsliedenbuurt onder begeleiding van de in de wijk wonende beeldend kunstenaar Hans van Lunteren. Tijdens deze wandeling vertelde Hans van Lunteren over de kunstwerken die in dit deel van de wijk staan en ging hij in op de vraag ‘wat vormt de ziel van een wijk en welke rol spelen de bewoners daarin’?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Wijkoptocht, 21 juni 2013

Op 21 juni 2013 deed de Staatslieden Art Community mee met de optocht naar het Lucas Bolwerk georganiseerd door de Vrede van Utrecht. Vanuit verschillende wijken vertrokken er parades richting het centrum. Fanfares, amateurkoren, looporkesten, beeldend kunstenaars, professionele musici, wijkbewoners, ouderen, jongeren en kinderen, iedereen liep mee. Vanuit de Staatsliedenbuurt vertrok er een parade helemaal in het wit verkleed, net als Pieter Jelles Troelstra, het symbool van de buurt. Gedurende de wandeling werd het sobere en gelijkvormige gezelschap omgetoverd tot een kleurrijke vrolijke stoet. Op het Lucas Bolwerk versmolten alle parades in een groots, gezamenlijk muzikaal spektakel met als pièce de resistance Fanfare van het Vuur, dat overging in Vrede is eten met muziek.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Weekend van de Mond, 22 en 23 juni 2013

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni barstte de Staatsliedenbuurt uit zijn voegen tijdens het Midzomerweekend van de Mond. Een tweedaags festival met muziek van KNALLAND oprichters Casper Adrien en Tommy Ebben en La Corneille, cabaret van het duo Maartje en Kine, een gezellig diner met Resto van Harte en een 15 meter lang videomappingssculptuur van Daan Kars, bekend van VJ op de Dom. Door het jaar heen ontwikkelen verschillende makers vanuit het thema ‘De Mond’ kunstprojecten met de Staatsliedenbuurt als inspiratie. De verschillende projecten tonen de verhalen van de mensen achter de gevels en gebruiken het straatbeeld als podium. Op deze manier komt de persoonlijke kant van de wijk tot leven, voor zowel de bewoners als anderen en wordt er een brug geslagen tussen de oude en de nieuwe Staatsliedenbuurt. Dit evenement maakt onderdeel uit van Vrede in de buurt. Dit evenement maakte deel uit van De Vrede van Utrecht.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Tentoonstelling van ‘Oral Lore’

Tijdens het midzomerweekend van De Mond is de ‘Oral Lore’ van kunstenaar Daan Kars ten toon gesteld. Een groot sculptuur waar de verhalen van de Staatsliedenbuurt op werden geprojecteerd. Daan Kars gelooft dat er verschillende thema’s in onze samenleving zijn die mensen individueel beleven terwijl dit er veel meer mensen zijn die soortgelijke thema’s beleven. Met Oral Lore zijn de verhalen van mensen over verschillende thema’s verzameld, gedocumenteerd en gepresenteerd.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Locatietheater ‘Monddood’

Nadat iedereen in mei en juni hard had gerepeteerd werd tijdens het weekend van De Mond de voorstelling ‘monddood’ van Sevil Aydin twee maal opgevoerd in de St. Josephkerk. ”Vrijheid en gelijkheid zijn begrippen van alle tijden en uiteraard ben ik me ervan bewust dat menig filosoof, kunstenaar, theoloog en de gewone burger zich in de loop der eeuwen over het concept ‘vrijheid van meningsuiting’ heeft gebogen. Gek genoeg lijkt het nu actueler dan ooit en voel ik de noodzaak en neem ik de de vrijheid om een poging te wagen” vertelde Sevil Aydin over de aanleiding van haar stuk. In april is zij met 50 bewoners van de Staatsliedenbuurt in gesprek gegaan over de vrijheid van meningsuiting, naar aanleiding van deze gesprekken heeft zij het toneelstuk geschreven. Ook zijn er bij de uitvoering diverse muzikanten en acteurs betrokken uit zowel de Staatsliedenbuurt als omstreken.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Concert La Boutique Fantastique, 4 november 2013

Op maandag 4 november gaf La Boutique Fantastique met hun Sin en Soul Tour in het vooruitzicht een speciale try-out in de St. Josephkerk. De eerste plaat van deze band is uitgebracht op het label van de Uterechter Colin ‘Kyteman’ Benders met hun thuisbasis op de Zeedijk, dus de link tussen de buurt en de muzikanten was snel gelegd. Een geslaagd concert waarbij elk denkbaar genre voorbij kwam: van pop tot klassiek, van jazz tot folk.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Workshops educatietraject, november/december 2013


Ook in het jaar van ‘De Mond’ zijn er workshops binnen dit thema aangeboden aan basisschool de Fakkel. Tijdens het traject namen verschillende kunstenaars een groep kinderen mee in de wereld van de typografie, fotografie, schilder- en beeldhouwkunst. De kunstenaars Sonja de Hair (beeldend kunstenaar), Rick Berkhout (beeldend kunstenaar), Ad Jenner (beeldend kunstenaar), Studio Airport (grafisch ontwerp),  Ienke Kastelein (beeldend kunstenaar/fotograaf) Paul Balk (beeldend kunstenaar) en Sahar Roumiz (fotografie) gaven een workshop in hun eigen atelier en op de basisschool. Het eindresultaat is geëxposeerd tijdens ‘De warme nieuwjaarsduik’ op 12 januari 2014.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

2014 – Het oog;
zien en gezien worden

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_single_image image=”16587″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”medium”][vc_empty_space height=”32px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

–       Nieuwjaarsduik, 12 januari 2014

–       Joseph Beuys Werkdiner, 11 april 2014

–       Buurtspeurtocht, 16 april 2014

–       Apera, 1 mei 2014

–       Workshops educatietraject, maart/april 2014

–       Viering Staatsliedenbuurt 60 jaar, 27 juni 2014

–       Opening Vesica Piscis, 17 december 2014

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Nieuwjaarsduik, 12 januari 2014

Op 12 januari 2014 hebben wij het nieuwe seizoen ‘Het Oog; Zien en gezien worden’ ingeluid tijdens de warme nieuwjaarsduik. Een middag met een lekkere buurtlunch samen met Resto van Harte, live muziek, workshop lightpainting en exposities.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Joseph Beuys Werkdiner, 11 april 2014

Jeder Mensch ein Künstler, dat stelde de Duitse kunstenaar/filosoof Joseph Beuys in de jaren zestig van de vorige eeuw. De Staatslieden Art Community heeft de opvatting aangegrepen om een werkdiner te organiseren voor de mensen die zich actief bezig houden met kunst en participatie. Het gesprek tijdens dit werkdiner vindt plaats in de vorm van een ‘socratisch gesprek’. Bekijk hier het sfeerverslag van dit werkdiner gemaakt door Per Producties

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Buurtspeurtocht, 16 april 2014

Op woensdagmiddag 16 april werd er een activiteit voor de kleine bewoners van de Staatsliedenbuurt georganiseerd. De kinderen van BSO De Boshut en de Dr. Bosschool speurden naar schatten van en in hun eigen buurt. Samen met studenten van Universiteit Utrecht leerden zij door middel van leuke opdrachten en een speurtocht naar de schat van kunstenaar Karel Kwast hun wijk op een andere manier kennen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Apera, 1 mei 2014

Op donderdagavond 1 mei 2014 vond een bijzonder concert plaats in St. Josef Kerk in de Staatsliedenbuurt genaamd APERA. Een muziektheatervoorstelling gebaseerd op apenzang. In APERA werden door het Egidius Kwartet vier apen ten tonele gevoerd.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Workshops Educatietraject, maart/april 2014

Al enkele jaren organiseren we educatieprojecten op basisscholen en buitenschoolse opvang in de Staatsliedenbuurt. Ook dit jaar geven we workshops op basisschool De Fakkel. Er worden er diverse workshops gegeven door kunstenaars en creatievelingen rondom het thema: Het Oog; Zien en gezien worden. Het resultaat van de workshops wordt 27 juni gepresenteerd op een kunst catwalk tijdens het evenement 60 jaar Staatsliedenbuurt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Viering Staatsliedenbuurt 60 jaar, 27 juni 2014

Op 27 juni 2014 werd het 60 jarig bestaan van de Staatsliedenbuurt gevierd tijdens een groot evenement. Deze dag bestond uit een kunst catwalk van de leerlingen van basisschool De Fakkel, locatie theater, een buurtdiner met Resto van Harte, de salsaband Pimiento trad op en wethouder Victor Everhardt kwam op bezoek. 

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px” image_repeat=”no-repeat”][vc_column_text]

Opening Vesica Piscis, 17 december 2014

”Vesica Piscis: door breking van het licht komt de sculptuur tot leven en vindt de ontmoeting plaats”. Eind 2014 werd dit lichtkunstwerk van beeldend kunstenaar Daan Kars onthuld. Dit geschenk aan de buurt staat in het teken van de afsluiting van het programma van 2014. Hiermee werd het 60 jarig bestaan van de Staatsliedenbuurt gevierd met als thema; ‘Het Oog: Zien en gezien worden’. Dit sculptuur is officieel onthuld door de Wethouder van Cultuur Margriet Jongerius. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *